Наша стаття допоможе вам розібратися у новітніх технологіях та підібрати сучасний високоякісний телевізор. Перш ніж почати вибір конкретної моделі телевізора, необхідно визначити, які основні завдання повинен вирішувати пристрій, який ви збираєтеся придбати, і де його буде встановлено. Очевидно, що до телевізора, що працює "для фону" на вашій кухні та телевізора, біля якого збирається вся родина у вітальні, вимоги абсолютно різні. Після того, як ці цілі визначені, можна розпочати вибір типу екрана. 

ТИПИ ЕКРАНІВ ПЛОСКОПАНЕЛЬНИХ ТЕЛЕВІЗОРІВ

В даний час найбільш популярні 2 основних типи телевізорів: рідкокристалічні (LED) та плазмові. Докладніше зупинимося на кожній з технологій.

Рідкокристалічні LED телевізори  в останні роки набули найбільшого поширення. Екран РК-телевізора - це звичайна матриця, що складається з великої кількості пікселів, подібна до тієї, яка буває в моніторах або ноутбуках. Під впливом електричного поля рідкі кристали, що усередині пікселів, змінюють своє становище. Внаслідок чого пропускається або блокується світло, що виходить від ламп підсвічування, які розташовані за матрицею.

Коли піксель повністю прозорий, осередок має білий колір, непрозорий піксель створює чорний колір. Напівтон виходять шляхом змішування основних кольорів. З допомогою мікросхеми формується зображення. Прозорість рідких кристалів не завжди ідеальна, тому для отримання якісної яскравої картинки необхідні досить потужні лампи, щоб світло успішно "подолало" шар рідких кристалів. Установка таких ламп впливає на енергоспоживання та вартість телевізора. Крім того, ідеально перекрити потік світла елементи не можуть, тому чорний колір на LED-телевізорі насправді не зовсім чорний. 

Однак технології не стоять на місці, тому зараз перед покупцями відкрито широкий вибір рідкокристалічних телевізорів із різними рівнями яскравості та контрастності. Масове виробництво, мала вага та товщина дають можливість недорого купити якісний апарат, який радуватиме вас довгі роки. Можна встановити телевізор на підставці або повісити на стіну. LED-телевізори ідеально підходять для комфортного перегляду в різних приміщеннях. 

LED-телевізори, що отримали останнім часом широке поширення, відрізняються від РК тільки технологією підсвічування матриці. Замість флуоресцентних ламп використовуються світлодіоди. Сама назва LED (light emitting diode) перекладається з англійської як "світловипромінюючий діод"; саме в новій технології міститься основна перевага таких пристроїв. Світлодіодні телевізори відображають набагато більше кольорів, картинка виглядає більш природною, показники яскравості та контрастності значно кращі, ніж у телевізорів з ламповим підсвічуванням. 

Плазмові телевізори  також оснащені екраном, що є матрицею, яка складається з осередків, наповнених інертним газом (ксеноном або неоном). При подачі електричної напруги на комірку газ перетворюється на стан плазми, що супроводжується випромінюванням ультрафіолету. Стінки осередків матриці покриті люмінофором одного з кольорів RGB (червоний, зелений, синій). Чим вище напруга, тим яскравіше світиться осередок. При змішуванні основних кольорів виходять півтони, формуючи зображення на екрані. 

Ця технологія нагадує роботу ламп денного світла. Тому плазмові телевізори мають деякі переваги перед LED, а саме: високу яскравість зображення, контрастність, насичені кольори. У той же час, через технологічні особливості створення матриці малого розміру з високою роздільною здатністю неможливо, а значить області застосування плазмових ТБ обмежені. Мінімальний розмір діагоналі у "плазми" - 42 дюйми. Крім того, під час роботи плазмовий телевізор сильніше нагрівається та споживає більше електроенергії, ніж LED-телевізор. 

ДІАГОНАЛЬ ЕКРАНА ТЕЛЕВІЗОРА

Діагональ - це характеристика, що впливає на вагу, габарити, ціну телевізора, а також на враження від ваших улюблених фільмів або передач. Розмір діагоналі екрану вимірюється у дюймах (1 дюйм дорівнює 2,54 см). Щоб отримати максимум задоволення від перегляду, необхідно підбирати діагональ телевізора відповідно до площі приміщення, де ви плануєте його встановити. 

Для вітальні зазвичай купують телевізори з діагоналлю від 32 дюймів. Зображення на екрані такого розміру добре сприйматиметься, не викликаючи напруження очей. Для кухні чи спальні підійдуть телевізори з діагоналлю до 32 дюймів. Тим не менш, розміри кімнат і кухонь у всіх різні, тому підбирайте діагональ екрану так, щоб вона була в 3 рази меншою за відстань до телевізора. 


Відмінною особливістю невеликих телевізорів (з діагоналлю 15-21 дюйм) є те, що вони мають VGA вхід (D-Sub), а значить їх можна підключити до комп'ютера та використовувати як монітор. 

РОЗДІЛЬНА ЗДАТНІСТЬ ЕКРАНУ

Для того щоб насолоджуватися якісним, насиченим зображенням з яскравими деталями, потрібно звернути увагу на ще одну важливу характеристику - роздільна здатність екрану - кількість пікселів біля екрану телевізора по горизонталі та вертикалі, наприклад, 1920х1080. Чим вище роздільна здатність, тим чіткіше зображення показує телевізор. 

Візьмемо популярну діагональ – 32 дюйми. Зображення на телевізорі з роздільною здатністю 1920х1080 буде краще, ніж на телевізорі з такою самою діагоналлю, але меншою роздільною здатністю 1366х768. У першому випадку лінії будуть рівнішими, деталі картинки помітнішими. 

Телебачення високої чіткості (HDTV) - це набір високоякісних стандартів мовлення, що забезпечують найкращий звук та зображення, доступні на сьогоднішній день. 

Формати HDTV:

720p - прогресивна розгортка, роздільна здатність 1280х720;

1080i - черезрядкова розгортка, роздільна здатність 1920х1080;

1080p - прогресивна розгортка, роздільна здатність 1920х1080. 

Літерами "i" та "p" позначається розгортка - спосіб, яким кадр виводиться на екран. Прогресивна розгортка забезпечує кращу якість зображення, ніж черезрядкова, але для роботи з такими форматами телевізору потрібний потужніший процесор. Втім, сучасні HDTV-екрани зазвичай підтримують такий режим. 

Організація, що займається розробкою стандартів високої чіткості, затвердила спеціальне маркування пристроїв, здатних обробляти такий сигнал. 

HD-Ready - таке маркування означає, що відповідає мінімальним вимогам HDTV, тобто. має роздільну здатність екрана не нижче 1280х720, вхід для прийому HD-сигналу форматів 720p і 1080i, цифровий вхід DVI або HDMI. Найчастіше телевізори з маркуванням "HD-Ready" мають роздільну здатність 1366х768, тому при відтворенні формату 1080i зображення зменшується. 

Маркування Full-HD означає, що телевізор здатний працювати у форматі 1080р, а його екран має роздільну здатність 1920х1080 пікселів. Для отримання сигналу високої чіткості пристрій обов'язково має хоча б один HDMI-вхід. Широкоформатний екран 16:9 дозволяє краще сприймати те, що відбувається на екрані.

На даний момент українське аналогове кольорове ТБ мовить у стандарті SECAM, з роздільною здатністю 720х576, у цьому стандарті використовується черезрядкова розгортка, формат екрану 4:3. Вміст звичайного DVD-диска відтворюється у широкому форматі 16:9 з роздільною здатністю 720х480. Чимало покупців цікавить, наскільки якісно новий телевізор прийматиме сигнал від звичайних джерел? 

Телевізори з маркуванням HD-Ready та Full-HD здатні відтворювати аналогове ТБ. При цьому зображення 4:3 буде перетворено на широкоформатний екран шляхом обрізання картинки зверху і знизу, або з чорними смужками по краях. Однак ці перетворення не дадуть такого якісного зображення, яке можливе при подачі сигналу високої чіткості.


У нашій країні перехід до цифрового мовлення планується здійснити до 2015 року. Для впровадження технології потрібна серйозна модернізація. Сьогодні сигнал високої чіткості здатний забезпечити тільки супутникове ТБ, Blu-Ray диски, приставки, кабельне телебачення. 

У наступній статті ми розглянемо такі характеристики, як час відгуку матриці, контрастність та яскравість, кути огляду. 

Вибрати телевізор