Здавалося б, що нового можна придумати в такому, на перший погляд, хитромудрому побутовому приладі, як кухонна плита? Виявилося, прогрес у виробництві наших головних кухонних помічників зробив такий далеко вперед, що без допомоги консультантів у виборі обійтися непросто. Сподіваємося, наведена нижче стаття допоможе Вам здійснити покупку!

РОЗМІРИ ТЕХНІКИ І МАТЕРІАЛИ ПОВЕРХНОСТЕЙ

Більшість кухонних плит має висоту 85 см, це уніфікований розмір побутової техніки, що окремо стоїть. Ширина плит -50, -55, -60 см. Глибина представлених на ринку плит від 50 до 60 см, але найпоширеніший уніфікований розмір 60 см.

У кухню з вбудованим обладнанням органічно впишуться варильні панелі і духовки, що вбудовуються. Варильна панель включає металеву або керамічну основу з конфорками на ній, які можуть бути з різних матеріалів та різної конструкції. Варильні панелі мають ширину від 30 до 90 см. Окрему вбудовану духовку з незалежним управлінням можна встановити в шафі на зручній висоті на рівні очей.

Емальована сталь має високі гігієнічні якості, буває різних кольорів і коштує недорого.

Нержавіюча сталь дорожча, але відмивати її легше.

Склокераміка має прекрасний вигляд, легко миється, але боїться впливу цукрозміщуючих продуктів. При високій температурі цукор змінює структуру та фізичні властивості склокераміки.

Потрібно дотримуватись особливої ​​обережності при готуванні їжі з використанням продуктів, що містять цукор. Якщо випадково пролиту солодку рідину не видалити відразу ж, то через 15 хвилин на варильній поверхні можуть почати утворюватися раковини. Склокерамічні поверхні не можна чистити миючими складами або матеріалами, що містять абразиви. Склокераміку можна мити та чистити як звичайне скло.

Склокерамічні поверхні витримують статичне навантаження до 25 кг/кв.см і за довговічністю перевершують інші вузли та деталі плити. Змінювані розміри зони нагрівання електроплит зі склокерамічною поверхнею дозволяють використовувати для приготування їжі посуд з діаметром дна від 12 до 21 см. Важливо знати, що алюмінієві каструлі можуть залишати на них сріблясті каламутні плями, які не виводяться нічим. Тому алюмінієвим посудом краще не користуватися. Посуд має бути з гладким або злегка увігнутим дном, але в жодному разі не з опуклим. Для виготовлення склокерамічних панелей усі фірми застосовують практично однакові матеріали з Німеччини, Франції та США (Schott Ceran). Тому за якістю матеріалу виготовлення варильних поверхонь дешеві «верхівки» не відрізняються від дорогих.

Вибрати варильну панель

Вибрати духову шафу 

Газові плити

Газові плити бувають з газовою та електричною духовкою. Плити з газовими духовками дешевші, і приготування їжі на них теж коштує дешевше. Але вони більш пожежонебезпечні, трудомісткі в обслуговуванні, забруднюють повітря в приміщенні продуктами горіння, їм недоступні багато функцій електричних духовок. До того ж, газові пальники духовок створюють нерівномірний прогрів усередині об'єму духовки, що знижує рівномірність приготування їжі.

ТИПИ КОНФОРОК

Розміри газових конфорок повинні відповідати розмірам посуду. Існують конфорки для надшвидкого приготування їжі (TripleCrown, турбоконфорка) - вони мають багаторівневу конструкцію, що створює 2 і більше концентричних кілець полум'я. Виступаючі конфорки можуть призвести до перекидання каструлі та забруднення плити. Чавунні решітки-кришки газових пальників набагато практичніші за сталеві та емальовані. Вони не змінюють свій вигляд при нагріванні та довговічніші.

Газові духовки

бувають класичні (без вентилятора) з 2 режимами нагріву та багатофункціональні (до 5 режимів) з примусовою циркуляцією повітря в камері (з вентилятором).

У деяких дорогих моделях газових духовок застосовують каталітичний спосіб самоочищення стінок . Усі внутрішні стінки камери, або лопаті вентилятора і тільки бічні стінки покривають складом, що поглинає жири під час приготування їжі. Після закінчення процесу приготування їжі в такій духовці достатньо протерти стінки вологою ганчірочкою. Недоліком є ​​різке зниження ефективності такої очистки через 5-7 років експлуатації.

Газовий гриль економічніше електричного. Він дозволяє якісніше приготувати страву, але складніше у користуванні і не піддається автоматизації. Гриль забезпечує умови приготування їжі подібні до обсмажування на вугіллі. Вертел, що обертається, використовують для приготування великих шматків м'яса, птиці і риби. Широкий вибір програм у багатофункціональній духовці дозволяє вибрати оптимальну для приготування будь-якої страви. Примусова циркуляція повітря забезпечує швидке і рівномірне прогрівання страви та отримання піджаристої скоринки. Їжа рівномірно запікається з усіх боків. При цьому на 30% зменшується час приготування, а страви можна готувати на кількох рівнях.

Функціональність газових плит з газовими духовками також визначається наявністю електрозапалювання поверхні та/або духовки, газ-контролем (автоматичне припинення подачі газу при згасанні пальника) поверхні та/або духовки та таймером приготування їжі.

Вибрати газову плиту з газовою духовкою 

ЕЛЕКТРИЧНІ ДУХОВКИ

Електричні духовки бувають статичні та багатофункціональні. У статичній духовці для нагрівання застосовують трубчасті електронагрівачі вгорі та внизу камери. У верхній частині може бути гриль і рожен . Електричний гриль дорожчий за газовий в експлуатації, але забезпечує більш точне регулювання температури та рівномірне нагрівання. На обертовому рожні продукт рівномірно підсмажується з усіх боків.

Багатофункціональні електричні духовки мають примусову циркуляцію повітря. Вони дозволяють приготувати різноманітні страви за рахунок зміни нагріву та точного дотримання температурного режиму. Для нагрівання застосовують 4 нагрівальні елементи: верхній, нижній, бічний і на задній стінці навколо вентилятора. Вентилятор рівномірно розподіляє гаряче повітря по всьому об'єму шафи і дозволяє готувати їжу відразу на декількох рівнях. Самоочищення стінок здійснюється, як правило, каталітичним способом .  Багатофункціональні електричні духовки можуть мати більше 8 режимів роботи, в т.ч. та розморожування.

Вибрати газову плиту з електродуховкою 

ЕЛЕКТРИЧНІ ПЛИТИ

Електричні плити зазвичай випускаються зі склокерамічною поверхнею. Конфорки швидкого нагріву ("Super Quick", "Hi-Light") створюють найбільш рівномірний і точно спрямований тепловий потік. Вони швидко нагріваються, а потім перемикаються на знижену робочу температуру. Інтенсивність нагрівання відповідає інтенсивності свічення конфорки.

Радіальні конфорки з трьома радіально розташованими нагрівальними елементами нагріваються за 8-10 секунд. Радіальні конфорки зі стрічковими нагрівальними елементами (HighLight) нагріваються за 3 секунди. За швидкістю нагрівання вони наближаються до газових. Стрічкові нагрівальні елементи споживають більше електроенергії, але забезпечують добре спрямований тепловий потік.

Галогенні конфорки , що маркуються латинською літерою H (Halogen), нагріваються за 1 секунду. У галогенних елементах нагрівальні трубки заповнені розрідженими парами галогенів. Галогенні конфорки з найбільшою інтенсивністю нагрівають всю площу дна каструлі. Скорочується час нагрівання каструлі до кипіння і, відповідно, споживання електроенергії. При вимкненні нагрівання негайно припиняється.

Індукційні конфорки розігрівають безпосередньо дно посуду, а сама плита варильна не нагрівається. Дно каструлі має бути товстим і обов'язково із магнітного матеріалу. При високій потужності у плит з індукційними конфорками споживання електроенергії в 2 рази менше, ніж у інших плит.

Функції та особливості духовок в електроплитах аналогічні розглянутим вище електричним духовкам із газовою поверхнею.

Вибрати електроплиту 

У нашому каталозі ви зможете знайти окремі плити, вбудовувані варильні поверхні і духові шафи в розрізі вищеописаних характеристик. Крім того, ми пропонуємо спеціальний посуд для варильних поверхонь, засоби догляду за плитами та духовками, а також інші аксесуари (деко, напрямні, решітки і т.д.). Бажаємо приємного вибору!

Вибрати плиту