Продовжуємо розбиратися у сучасних технологіях та характеристиках телевізорів. У попередній статті ми говорили про такі характеристики, як тип екрану, діагональ та роздільна здатність. Зараз ми розглянемо щонайменше важливі характеристики телевізорів: час відгуку матриці, контрастність, яскравість, кути огляду.

Параметр часу відгуку матриці став набувати значення з появою телевізорів, екран яких є матрицею. При виборі плазмового телевізора цей показник можна не звертати уваги. Час відгуку вимірюється в мілісекундах (мс) і виражає час, за який піксель переходить з одного стану в інший (наприклад, переходить від білого до чорного, а потім - знову до білого). У середньому час відгуку РК-екранів становить від 2 до 10 мс. 

Час відгуку матриці LCD/LED-екрана набуває значення під час перегляду динамічних сцен. Телевізори з великим часом відгуку видають у таких випадках "змащену" картинку: за об'єктами, що швидко рухаються, утворюються шлейфи залишкового світіння. Щоб враження від покупки не псувалися, підбирайте час відгуку з метою використання вашого телевізора. Для перегляду фільмів передач підійде екран з часом відгуку 8-10 мс, але якщо ви плануєте підключати комп'ютер, обмежтеся значенням до 5 мс.

КОНТРАСТНІСТЬ

Під контрастністю прийнято розуміти відношення яскравості світлої ділянки екрана телевізора до темного. Наприклад, значення 10 000:1 означає, що білі ділянки яскравіші за темні в 10 000 разів. Рівень констрастності визначається тим, наскільки насиченим виглядає темний колір та наскільки яскраво відображається білий колір. Чим вища контрастність, тим більше деталей та відтінків можна розглянути на екрані. 

Для якісного відтворення відео в HD-форматі власної (статичної) контрастності матриці недостатньо, тому виробники вигадали технологію, що дозволяє збільшити цей показник. Сучасні телевізори автоматично регулюють яскравість екрана на основі аналізу змісту кадру. Для сцен з низькою освітленістю випромінюється менше підсвічування, це надає більшої глибини темним кольорам; світлі кадри, навпаки, стають яскравішими.

Звідси виникає поняття динамічної контрастності , тобто. контрастності, виміряної з урахуванням автоматичних регулювань яскравості. LED-підсвічування матриці істотно збільшило контрастність, тому LED-телевізори відрізняються чітким і глибоким зображенням (на відміну від звичайних РК). 

ЯРКІСТЬ

Для того, щоб очам було комфортно дивитися телевізор при будь-якому освітленні (природному чи штучному), у телевізора має бути висока яскравість. Інакше перегляд телевізора обернеться надмірним навантаженням на зір і призведе до втоми. 

Показник яскравості вимірюється силою світла на кв.м. (Кд / м 2 ). Найбільша яскравість у "плазм", це очевидно, адже сама технологія плазмових телевізорів передбачає самосвітлення елементів екрану. РК-матриці поки що не досягли таких показників яскравості, т.к. потік світла, що виходить від ламп або LED-підсвічування, повинен подолати шар не зовсім прозорих рідких кристалів. 

Зазвичай значення яскравості ЖК та LED-телевізорів лежить у межах 300-600 кд/ м 2, тоді як яскравість плазмового телевізора становить 1000 кд/ м 2 і вище. Але не варто поспішати із висновками! Занадто висока яскравість спричиняє втрату контрастності (проте деякі недобросовісні виробники зі зрозумілих причин воліють про це не згадувати). У всьому має бути золота середина. 

Щоб вам було легше підібрати оптимальне поєднання контрастності та яскравості, відштовхуйтеся від таких даних:

бюджетний телевізор - яскравість від 300  кд/ м2 , контрастність від 1000:1;
телевізор середньої цінової категорії -  яскравість від 400  кд/ м2 , контрастність від 5000:1;
дорога модель телевізора -  яскравість від 600  кд/ м2 , контрастність від 20 000:1.

І все ж занадто багато яскравості не буває, тим більше, її можна легко відрегулювати. Єдине правило, якого слід дотримуватись – не встановлюйте ваш телевізор навпроти вікон, інакше сонячне світло зіпсує все враження.

КУТИ ОГЛЯДУ

Кут огляду – це такий кут до площини екрана, під час перегляду з якого зображення видно без спотворень. Характеристика стала актуальною з появою цифрових телебачення. Можливі спотворення зображення пов'язані з структурою жк-матриці. Справа в тому, що підсвічування екрану (лампи або світлодіоди) знаходиться на дуже короткій, але все ж таки відстані від пікселів матриці. Через це світло потрапляє в "зазор" між пікселями та лампами, область розсіювання обмежується. 

На практиці це виявляється у тому, що зі збільшенням кута перегляду ми помічаємо зниження яскравості та контрастності, якість картинки поступово погіршується. Найкраще зображення ми бачимо, перебуваючи перпендикулярно екрану. У межах +/- 60 про  спостерігаємо зображення прийнятної якості. Отже, картинка без спотворень доступна при значенні кута огляду, що дорівнює приблизно 120 про .

Дорогі та тонкі телевізори мають більший кут огляду (170-175 о ). Для бюджетних моделей характерні значення близько 160-170 о . Тут є маленька хитрість: при правильному встановленні ви легко зможете  уникнути "невідповідних" кутів! Тому важливо подумати, куди ви збираєтесь встановити телевізор.

Для "плазми" дана характеристика не така важлива. Принципово інша технологія забезпечує великий кут огляду (175-180 про ). 

Вибрати телевізор